Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Állapotfelmérés, kezelési terv készítése

Minden új páciensünkkel az első találkozás alkalmával egy speciális betegfelvételi lapot készítünk, amelynek segítségével tájékozódunk az Ön általános egészségi állapotáról, valamint fogászati problémájáról. A következő lépésben megvizsgáljuk a nyaki nyirokcsomókat, valamint a szájnyálkahártya állapotát és a fogazatot. Ekkor történik a fogak un. vitalitásvizsgálata is, ami rendelőnkben hidegingerléssel valamint tapintással, kopogtatással történik. Főleg idősebbeknél, de egyre gyakrabban a fiataloknál is gyakori jelenség, hogy míg a fogak épek, a fogakat körülvevő szövetek gyulladtak, ami hosszútávon a fogak elvesztéséhez vezethet. Ennek felismerésére parodontológiai vizsgálatot is végzünk, amely egy fájdalommentes beavatkozás, viszont segítségével már korai szakban felismerhetők és orvosolhatók a fog környéki szövetek gyulladásos elváltozásai.

Esztétikus tömések

Rendelőnkben a fogszuvasodások túlnyomó részét fehér esztétikus tömésekkel szüntetjük meg, illetve lehetőség van fogtechnikus által készített magasabb minőségű inlay-ek készítésére is. Napjainkban a tömőanyagok rendkívüli fejlődésén mentek keresztül, ezért esztétikus, jól rögzülő, nagy teherbíró képességű tömőanyagok birtokában, szép és igényes töméseket készítünk. Az egyre gyakrabban felmerülő fémallergiák esetében az amalgámtöméseket eltávolítjuk és „láthatatlan” töméssel pótoljuk. Így nemcsak az esztétikai igényeknek teszünk eleget, hanem egészségesebb, fémmentes környezetet biztosítunk a szájüregben is.

Inlay

Ez a töméstípus precízebb, de mivel a fogtechnikus lenyomat alapján készíti, két fogászati kezelés keretében készítjük el. A rendelőben készült töméshez hasonlóan, helyi érzéstelenítés után, fúróval eltávolítjuk a fog üregéből a szuvas részeket, majd lenyomatot veszünk a kialakított üregről. Ezután a fogba ideiglenes tömést teszünk. A következő alkalommal az ideiglenes tömés eltávolítása után, a fogtechnikus által elkészített tömést beragasztjuk a fogba. Az inlay-ek különböző anyagból készülhetnek: porcelán, műanyag, arany.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés indoka leggyakrabban gyulladás, amit a szuvasodásból származó baktériumpenetráció okoz. Ilyenkor baktérium kerül a gyökércsatornába és annak falába. A gyökérkezelés során a fogbélüreg (pulpa) tartalmát eltávolítjuk, sterillé tesszük, és olyan anyaggal tömjük be, amely tartós zárást biztosít. Az egy-egy fogra jutó érzékelésünk minimális, ezért a pulpa eltávolítása nem fog hiányérzetet kelteni.

Fogékszer

A fogékszer felhelyezése maximum 10-15 percet vesz igénybe. Első lépésként el kell távolítani a fogkövet és az elszíneződéseket a fogról, majd a felpolírozott felületre egy speciális ragasztóval rögzítjük a kiválasztott ékszert. A ragasztó a rendelőben használatos kék fényre azonnal megköt, így a felhelyezés után rögtön terhelhető, vagyis akár már ehet is a páciens. A fogékszer tartóssága egyénenként változó. Függ az ékszer elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, illetve az esetleges harapási rendellenességeitől, így az fent maradhat pár hónapig, de akár több évig is.

Fogkőeltávolítás

Az íny felett és alatt elhelyezkedő fogkő sárgás, olykor szürkés-barnás színű elmeszesedett lepedék, melybe a nyálban található ásványi anyagok (szervetlen kalcium- és foszfátkristályok) beépültek és megkeményedtek. A kristályszerkezet miatt felszíne érdes, ami kedvez a baktériumok megtapadásának, ezáltal a krónikus gyulladás kialakulásának. Az íny feletti fogkövek szabad szemmel is jól láthatóak, és legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető csövének nyílásaival szemben képződnek: az alsó frontfogak belső felszínein, illetve a felső őrlőfogak külső felszínein. A fogköveket az erre a célra kialakított professzionális, nagyfrekvenciás készülékkel (ultrahangos depurátorral) távolítjuk el. A kezelés szinte teljesen fájdalommentes, ami annak is köszönhető, hogy az eszköz igen magas frekvencián rezeg, és működés közben hűtővizet porlaszt. A professzionális, ultrahangos fogkő-eltávolítást homokfúvásos (air flow) polírozással egészítjük ki, aminek segítségével a legapróbb fogkövek, elszíneződések is eltávolíthatók.

Fogpótlások

A kivehető fogpótlások olyan fogművek, amelyeket a páciens saját kezűleg, fogorvosi segítség nélkül is el tud távolítani. Ez azért fontos, mert a szájhigiéné fenntartása csak a fogmű és a szájüreg mindennapos, alapos tisztításával biztosítható. A műfogsor fogtechnikai laboratóriumban a levett lenyomat alapján személyre szabottan készül. Alapja ínyszínű műanyag, mely a fogínyre illeszkedik. A felső műfogsor részben vagy egészében befedi a szájpadlást, míg az alsó fogsor patkó alakú. A fogsor váza fémhálót is tartalmazhat. A fogak általában műanyagból készülnek, és összhangban vannak a természetes fogak színével, ami főleg a részleges fogsorok esetén fontos. A kivehető teljes fogsor teljesen fogatlan szájba készül. A teljes fogsor helyettesíti az összes fogat a felső és/vagy az alsó állkapcson. Ezt akkor alkalmazzuk, ha - bármely okból - a helyreállítás másképp nem oldható meg. Rögzítését az állcsontok anatómiai viszonyai, valamint a szájpadlás szívóhatása, a rágónyomás, az alsó fogsor esetében pedig a gravitáció is biztosítja. Alsó fogsor esetén a sokaknál előforduló kedvezőtlen anatómiai viszonyok miatt tökéletesen stabil fogsor készítése nehézségekbe ütközhet, ám ebben az esetben segíthet akár már két implantátum is, hogy stabilabbá váljon a fogsor.

Ha a fog koronája annyira károsodott, hogy konzerváló fogászati módszerekkel - esztétikus töméssel vagy inlay-jel (betéttel) - már nem lehet helyreállítani eredeti formáját, épségét, akkor korona készítése jelenthet megoldást. Ehhez a fogat kúpszerűen lecsiszoljuk, a preparált fogcsonkról lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát. Az elkészült fogmű sapkaszerűen beborítja a fog szájüregben található részét. A korona megvédi a fogat a töréstől, megőrzi a színét. A koronák élettartama legalább 8 év, de a legtöbb esetben több évtizedet is kibír. A koronák készülhetnek teljes egészében fémből, kerámiából fém alappal, vagy nemesfém alappal, tisztán kerámiából vagy cirkónium-oxid vázra égetett porcelánból, esetleg kompozitból. A fémek esetében aranyötvözetet, egyéb ötvözeteket (palládium, nikkel vagy króm, titán) használunk fel. A fémalapú porcelán és a teljes kerámia koronák úgy néznek ki, mint az egészséges, eredeti fogak. A teljes kerámia koronák fém nélkül készülnek, erősek és küllemük megegyezik a porcelán koronákéval, ezért a száj minden részében alkalmazhatók. Teljes hidak esetében viszont nem biztos, hogy elegendő a fémváz nélküli megoldás teherbírása, azonban cirkóniumból már csinálhatunk többtagú hídvázakat is.

Implantáció

Az implantátum egy műfoggyökér, amelyet az elveszett fogak helyére ültetünk be sebészeti úton. Az implantátumra készülő fogpótlás ugyanolyan erős és használható lesz, mint ha a fogpótlás természetes fogra készülne. Természetesebb, mint bármilyen más protetikai eszköz; olyan érzetet kelt, mintha visszakapta volna a saját, igazi, erős, egészséges fogait. Anyaga általában tiszta, ötvözetlen titán, amit az emberi test teljes mértékben elfogad. Különleges biológiai, kémiai, fizikai tulajdonságainak köszönhetően egy idő után összenő ("összegyógyul") a csonttal. Ennek köszönhetően tökéletesen szilárdan tartja a ráhelyezett egy vagy több műfogat. A fogbeültetések 90-95%-a sikeresnek mondható. Nagyon ritka esetben azonban előfordulhat, hogy az implantátum nem rögzül a csonthoz, és amikor feltárják, kiderül, hogy laza maradt. Ebben az esetben a laza implantátumot el kell távolítani, és másikat behelyezni. A nem megfelelő szájhigiéné és ennek folyományaként az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséghez és a műgyökér meglazulásához vezethetnek. Ezért rendkívül fontos a megfelelő fogmosási technika, a fogselyem használata, és esetenként egyéb speciális szájhigiénés eszközök használata. Elengedhetetlen továbbá az implantátumok évenkénti kontrollja. Az implantátum(ok) beültetése helyi érzéstelenítéssel, ambuláns módon történik. Ennek során elvégezzük az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését (felvágjuk a fogínyt), majd egy lyukat fúrunk az állcsontba, és ebbe helyezzük be az implantátumot. A behelyezés után összevarrjuk a fogínyt. A beteg antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat kap. A varratokat 1-2 hét múlva eltávolítjukl, ez után már az összenőtt, begyógyult nyálkahártya alatt gyógyul, csontosodik tovább az implantátum. Az implantátum behelyezése után több hónapot kell várni, amíg az implantátum becsontosodik, ami azt jelenti, hogy az implantátum felszínén lévő mikropórusokba valósággal belenőnek a csontsejtek. Ez biztosítja az implantátum stabil rögzülését, és azt, hogy a későbbiekben képes legyen károsodás nélkül elviselni a mindennapos rágónyomást. Az implantátum élettartama helyétől és a páciens szájhigiéniájától függően általában 10-20 év, sok esetben azonban élethossz. Ha implantátum-kezelésen estünk át, tilos a dohányzás, mert növelheti az implantátum kilökődésének veszélyét.

Opál Dental Fogorvosi Rendelő l 8400 Siófok, Fő u. 45. l Bejelentkezés: +36-70/581-4753

Rendelési idő: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 08.00 – 14.00 óráig • szerda: szájsebészet (megbeszélés alapján)

Copyright: Opal Dental ® 2012 / SomogyDesign ® 2012